Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÁLLATOK A VILÁGBÓL (By: Dalmy)

 

A

 

Ausztrál állatok

Ausztrália az erszényes állatok hazája. Ők emlősállatok, akik közül a nőstények ebben az erszényben hordják a kicsinyeiket, egészen addig, míg azok képesek önállóan gondoskodni magukról. Persze bőven akadnak itt nem erszényesek is, akik szintén nagyon különleges állatok.

 

Erszényesek:

 

Kenguru

Ez a leghíresebb erszényes állat... és a legnagyobb is, hiszen a kétméteres magasságot is elérheti (a farkát nem is számítva), és kilencméteres ugrásokra is képes! A kiskenguru kb. olyan aprócska, mint egy embergyerek tenyere, és az anyja erszényében cseperedik, majd magától kimászik onnan. A kenguru növényevő, és elég félénk állat, de ha valakit megszokik, nagyon barátságos tud lenni vele.

 

Koala

A koala szinte soha nem iszik, mert az eukaliptuszlevél, amivel táplálkozik, rengeteg vizet tartalmaz, így biztosítja szervezete számára a kellő folyadékmennyiséget. Csemetéjét előbb az erszényében, később a hátán hordozza. Lusta állat, naphosszat a fán lebzsel. Egy tévés listán felkerült a 10 leglustább állat közé. Mivel egész életét eukaliptuszágakon tölti, a koalának olyan a szaga, mint a torokcukornak. És valóban, az eukaliptuszolajat gyakran használják a gyógyászatban. Valószínűleg pont az erős illat miatt, a koala bundájában nincsenek élősködők, de egyes híresztelések szerint betegségeket terjeszt, valószínűleg ápolatlansága miatt.

 

Wallaby

A wallaby a kengurufélék családjába tartozó erszényes. Nagyon hasonlít a kenguruhoz, de sokkal kisebb nála. Fűfélékkel és páfrányokkal táplálkozik. Legfeljebb 18 évig él. Nappal aktív állat. 2-10 egyedből álló csoportokban él, az eukaliptuszerdőkben. Karját nyalogatva hűti magát a nagy forróságban. Egyetlenegy utódot szül. A kicsi 8 hónapig marad az erszényben, s ha azt elhagyta, még anyja mellett marad kb. 15 hónapig. Folyt.köv.

 

http://m.blog.hu/to/totyi/image/h%C3%BAsv%C3%A9ti%20oposszum.jpg 

Oposszum

Az oposszumok, más néven erszényespatkányok az oposszumfélék családjába tartozó erszényesek. A kréta kor óta ismertek megkövült csontmaradványaik, így igazi élő kövületeknek számítanak az emlősök között. Minimum egér, maximum házi macska nagyságúak. Az, hogy kellemetlen szagot árasztanak, nem minden példányra jellemző, de a legtöbbre igaz. Az oposszumok képesek farkuknál fogva fejjel lefelé csimpaszkodni egy faágról, ami nem nagy kunszt, de az állatoknál nem mindennapi mutatvány.

t

Tasmán ördög

Erszényes, ragadozó állat. Hívják erszényes ördögnek és tasmániai ördögnek is. Az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén él. Fekete bundája és ellenséges természete miatt hasonlítják az ördöghöz. Magányosan élő, éjszaka aktív állat. Növényeket, kisebb emlősöket, madarakat, hüllőket, kétéltűeket, rovarokat és dögöket eszik. 5-8 évig él. Kevés ellensége van, de élőhelyének szűkülése és a vegyszeres kártevőirtás veszélyezteti a tasmán ördögöt. 20-30 kölyköt szül, de ebből csak 2-4 fér be az erszénybe. Amikor a kicsinyek kinőtték az erszényt, néha az anyjuk hátán vitetik magukat. Tasmánai lakói régen kártékony állatnak tekintették, mivel csökkentette a marhaállományt, és egészen addig vadászták, amíg az állatot hivatalosan védetté nem nyilvánították.

 

http://www.peacockshock.com/archives/bandicoot-thumb.jpg

Bandicoot
Ránézésre elég bizarr kis állatka. Az orra olyan, mint egy hangyászsüné, a feje, mint egy vakondé, a füle, akár egy nyúlé, a testfelépítése pedig leginkább egy sivatagi ugróegéréhez hasonlít. Erszényes, éjszakai állat.

 

Nem erszényesek:

 

Kacsacsőrű emlős

Hossza: 40-50 cm

Súlya: 1-2 kg

Csőre: 5,5 cm

Ő a világ legfurcsább állata. Csőre és úszóhártyás lába van, mint a kacsáknak, de ujjainak végén éles karmok vannak, mint a vakondnak. Farka a hódéhoz hasonlít. Bár tojásokat rak, mégis emlős, mert kicsinyeit emlőiből szoptatja. Mély lyukakat ás a talajba, a járatok akár 18 méteresek is lehetnek. A hímeknek 2 méregmirigyük van a hátsó lábukon. Kitűnő úszó. Gyökereket, gumókat, kukoricát, gyümölcsöt és fakérget eszik, de megeszi a rovarokat, az apró halakat, a békákat és az ebihalakat is. A kacsacsőrű emlős Ausztrália keleti partja mentén, valamint Tasmániában honos. Általában tavak és folyók mellett él.

 

Kacagó jancsi - Kookaburra (Jégmadár)

A kacagó jancsi, más néven jégmadár, ausztrál nevén kookaburra az egyik legnagyobb testű halászmadár, amely azonban nagyon is távol él a víztől. Amikor leveti magát egy-egy faágról, rovarokra, gyíkokra, kígyókra és rágcsálókra csap le... halat azonban sosem fog!

  

Emu

Az emu a második legnagyobb madár a strucc után. Mivel madár, természetesen tollas, tojásokat rak, csőre és két lába van. Futás közben elérheti az óránkénti 50 km-es sebességet. A csodálatos smaragdzöld tojásokat a hím költi ki. Az emu dobpergésszerű hangokat szokott kiadni. Ez azért van, mert nincs zúzája!

e

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/Crocodile_Crocodylus-porosus_amk2.jpg

Ausztrál bordás krokodil

A bordás krokodil egy igen ellenséges hüllő. Gyakran rátámad azokra az emberekre, akik a területére merészkednek, főleg párzási és költési időszakban. Kétéltű, bár a vízben sokkal gyorsabb, és tojássokkal szaporodik, amelyeknek szárazföldi fészket épít. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik, és a legnagyobbra is nő. Egyes hím példányok például elérhetik a 7 métert is, és akár 1300 kilogrammot is nyomhatnak. Teste széles, feje nagy. Színe szürke, barnásszürke vagy aranybarna. Olykor páncélos krokodilnak is hívják, mert a hátán egy különösen kemény, ovális alakú "páncélzatot" visel. A tengeren halászik, de madarakat és szárazföldi állatokat is zsákmányol - akár bivalynagyságúakat is. Többnyire az ausztrál tengerpartok úgynevezett brakkvizében él, de kedveli az édesvizet, a folyótorkolatok vidékeit és a mocsarakat is. Veszélyes vadász, zsákmányáért akár 1 méterre is kiugrik a vízből. Ék alakú fogaival egy szempillantás alatt széttépi áldozatát. A kifejlett egyedek szinte mindenre rátámadnak, amit meg tudnak enni. A bordás krokodil az egyetlen olyan ragadozó Ausztráliában, amelyik elejti a betelepített és elvadult nagyobb testű emlősállatokat. Sokáig kibírja az éhezést, ha nem jut táplálékhoz, a testében és a farkában elraktározott zsírkészleteit éli fel. A nagyobb egyedek akár 1 évig is kibírják táplálkozás nélkül, így tud a krokodil hosszan tartó tengeri utazásai alatt is életben maradni, mert sok példány nem elég ügyes, hogy elkapja a nyílt tengeren élő halakat, így útjaik során nem esznek semmit. A bordás krokodil az emberre is veszélyt jelent, egy évben több mint 50 krokodiltámadást jelentettek Ausztráliában. Ez a faj agresszívebb a többitől. A nőstény 60-80 tojást rak egy saját maga által "épített" fészekbe . A kelési időszak 3 hónap, a krokodil ez idő alatt végig őrzi a tojásokat. Ha a kicsikék kikeltek, anyjuk a vízhez viszi őket a szájában. A krokodil ugyanis úgy szállítja egyik helyről a másikra a kicsinyeit, hogy betereli őket a szájába, becsukja azt, és ha megérkezett oda, ahová indult, kiengedi a piciket. Ausztráliában a bordás krokodilok biztonságban vannak, de a többi helyen, ahol még élnek, bőrükért és fogaikért irtják őket, az utóbbi időben húsát is elkezdték több helyen fogyasztani, és vadászatuk miatt lényegesen lecsökkent a létszámuk. A krokodil reflexe egyébként bámulatos. Egyik zsákmányszerzési technikája, hogy órákon keresztül nyitva tartja a száját, és ha valami hozzáér a nyelvéhez, reflexesen bezárja azt. Így ami a szájában marad, megeheti. Persze kivételek ez alól a kicsinyei.

 

 

Afrikai állatok

Ha valahol, akkor Afrikában hemzsegnek a különösebbnél különösebb, fantasztikusabbnál fantasztikusabb állatok! Legyen szó a "csíkos póniról", az állatok sörényes királyáról, a világ leghosszabb nyakáról vagy a legnagyobb szárazföldi állatról, mind megtalálhatók itt.

 

Zebra

A zebrák a lovak családjába tartoznak, páratlanujjú patás állatok, sörényük inkább egy retro frizurához hasonlít. Mondanom sem kell, hogy emlősök, négy lábuk van és gerincük, kicsinyüket, a zebracsikót elevenen hozzák a világra. Rövid lábaik miatt nem a leggyorsabb futók... Általában több zebracsalád él együtt vezetőjük, a legerősebb hím vezérlete alatt. Sokan találgatják - köztük a tudósok is - hogy a zebra fekete alapon fehér csíkos, vagy fehér alapon fekete. Erre egy magazinban találtam meg a választ: a lófélék bőrének alapszíne fekete (sötétszürke), így hiába a fehér szőrök vannak többségben, attól még fekete alapon fehér csíkos a mintája. Ez a viselet megtéveszti a ragadozókat.

 

Zsiráf

Nyilvánvaló: a zsiráf a világ leghosszabb nyakú állata. Ennek ellenére ugyanúgy 7 nyakcsigolyája van, mint az embereknek. A zsiráf is emlős, négylábú, gerinces állat és elevenszülő. Persze növényevő, a fák leveleit eszi, de néha, ahogy a fennti képen is látszik, füvet is legel - bár ez sokkal kényelmetlenebb számára. Innia is igen nehézkes, hisz bőven le kell hajolnia ahhoz, hogy elérje a vizett. Párosujjú patás. Kérődző állat, bekapja a táplálékát, rágás nélkül lenyeli, felöklendezi, megrágja és újra lenyeli. A zsiráf valamennyi emlősállat közül a legmagasabb: feje teteje elérheti a 7 métert is. Békés természetű állatok, jól megférnek egymással és a többi állattal is.

 

Oroszlán

Az oroszlánok emlős, négylábú, gerinces, elevenszülő állatok. A macskák családjába tartoznak, ezek a nagymacsekok azonban kevésbé szelídek, mint házi rokonaik. Mancsaikon nagy, éles körmök találhatók. Ragadozók, fogaik olyan élesek, hogy az elefánthússal is pár perc alatt megbirkóznak. A hímek nyakát és feje tetejét nagy, vastag, loboncos sörény veszi körül. Egy tévés statisztika szerint a hím oroszlán a világ 2. leglustább állata a lajhár után. Az ugyanis naphosszat csak alszik és heverészik. A nőstény oroszlán az, amelyik eljár vadászni, és hazahozza a zsákmányt. A nőstény által becserkészett állatból először a hím eszik, és csak aztán engedi oda a család többi részét, a nőstényt és a kölyköket, ha őfelsége már jól lakott. Nem hiába hívják a hím oroszlánt az állatok királyának. A kisoroszlánok nagyon játékosak, hancúroznak, birkóznak egymással, így tanulják a vadászatot. A jóllakott oroszlán nem vadászik és nem támad, de az éhes bármire képes, csak hogy bendője megteljen.

 

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a világ 2. legnehezebb állata a bálna után és a világ legnehezebb szárazföldi állata. Természetesen emlős állat, négy lábú, elevenszülő és gerinces. Az elefánt hímjét bikának, a nőstényét tehénnek, a kicsinyét borjúnak (kiselefántnak) nevezzük. Az elefánt-bikáknak hosszú agyaraik vannak. Az elefánt-tehenek szinte mindig egyetlenegy kiselefántot hoznak a világra. Az afrikai elefánt-bikák súlya meghaladhatja a 6 tonnát is. Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy az elefántoknak ormányuk van. Az afrikai elefántok fülei nagyon és legyezőszerűek, lábaik oszloposak. Színük lehet szürkés és barnás. Bőrük ráncos, szemeik aprók. Az elefántok szeretnek "fürdeni". Ha Afrikában valahol vizet találnak, belegázolnak, ormányukkal felszívnak egy kevés vizet, és azzal spriccelik magukat. Ha onnan kijöttek, "meghemperednek" a porban. Náluk ez olyan, mint mikor egy ember fürdés után betestápolózza magát. Az elefántok hátára néha madarak is szállnak. A madarak hegyes csőrükkel megtisztítják az elefántok bőrét az odatelepedett élősködő bogaraktól. Az elefántok szinte mindig csordában élnek. Remek a memóriájuk. Az afrikai elefántok és az indiai elefántok között rengeteg különbség van. Az afrikaiak sokkal nagyobbak és súlyosabbak, nagyobbak a füleik is, sötétebb a színük, hosszabb és kicsit vastagabb az agyaruk, de a talán legnagyobb eltérés a homlokuk.

 

http://www.vadallatok.hu/kepek/eletrajz/nilusi_krokodil.jpg

 Nílusi krokodil

Ez a hüllő Afrikában majdnem mindenütt előfordul, kivéve a Szaharát. Kétéltű és tojással szaporodik, amelyeket a szárazföldön rak le. Melegvizű folyópartokon és tavaknál él, ha a víz kiszárad, elvándorol és egy másik helyet keres magának. Általában 4-6 méter, de 7 méteresre is megnőhet. Testtömege a 700 kg-ot is elérheti. Színe olajzöld. Nem társas állatok, bár néha csoportokban vadásznak. A kifejlett példányoknak nincs természetes ellenségük, de a krokodilbébikre szinte az összes afrikai ragadozó vadászik. A nílusi krokodil általában halakra és kisebb szárazföldi emlősökre vadászik, de szívesen eszik antilopokat, zebrákat, vízilovakat, oroszlánokat (nagymacskákat) és embereket is. Módszere a nagyobb emlősöknél az, hogy erős állkapcsával elkapja, megragadja áldozatát, berántja a vízbe és lehúzza a tó vagy folyó fenekére. Egészen addig nem engedi fel, míg a zsákmány meg nem fullad. Rágni nem tud, ezért az ilyen nagyobb állatokat többen összefogva tépik szét ék alakú fogaikkal. Ha hűvös van (már amennyire hűvös lehet Afrikában), a nílusi kroki a parton pihen. Rekkenő hőség esetén azonban (ahogy az Afrikában lenni szokott) a vízbe merül, vagy ha valahol árnyékot talál, oda pihen le. A nőstény párzás után 2 hónappal rakja le 25-50 tojását a víztől nem messze, a parti homokba, kb. 50 cm mély fészkébe, amelyet ő maga ásott. A tojások héja fehér és kemény, a kikelési idejük 90 nap, a nőstény nílusi krokodil ezalatt az idő alatt végig őrzi őket a fészekben. A tojásból kikelő csemeték nemét a tojások kelési hőmérséklete határozza meg. 30 c° alatt csak nőstények, 33,9 c° felett csak hímek születnek. A krokodilbébik 30 centisek, az anya születésükkor a vízhez szállítja őket. A szállítási módszer ugyanaz, mint az ausztrál bordás krokodilnál: betereli a kicsinyeket a szájába, becsukja azt, és ha megérkezett oda, ahová indult, kiengedi a piciket. Az anya krokodil 2 évig is védelmezi csemetéit, mégis csak néhány példány éli meg a felnőtt kort. Bár egyes afrikai területeken a számuk megfogyatkozott, a megfelelő védelemnek is köszönhetően nem tekinthetőek veszélyeztetett fajnak. Vadon élő állományukat 250 000 - 500 000 példány alkotja. Az emberek sajnos sok helyen vadásszák a nílusi krokodilokat a bőrük miatt és azért, mert veszélyesek lehetnek rájuk és háziállataikra. A krokodilok messze földön híres reflexe persze rájuk is igaz. Akárcsak a bordás krokik, ők is szoktak úgy vadászni, hogy órákon keresztül nyitva tartják a szájukat, és ha valami a nyelvükhöz ér, reflexszerűen becsukják azt. Így ami benn marad, megehetik. Ez persze a kicsinyeikre nem vonatkozik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kamagra Per Nachnahme LesInatte

(LesInatte, 2019.08.22 23:36)

India Viagra Pills 100 Mg <a href=http://propecorder.com>lowest price propecia hair</a> Levitra Espanol

Circulatory hyperextension singled starvation, half-an-hour logistics hypoxia.

(olufacomr, 2019.06.02 13:33)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> ggy.ccph.dgr.eoldal.hu.cxb.pe http://mewkid.net/buy-prednisone/

Keep interference, cervicalis, sex-linked auscultation, mucocutaneous discolouration.

(xoeyootiumib, 2019.06.02 11:40)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> tvv.goxu.dgr.eoldal.hu.zpu.ww http://mewkid.net/buy-prednisone/

Curvature ties intubator breaches either, exudate.

(exohexateqew, 2019.05.07 06:10)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> aoa.vvlt.dgr.eoldal.hu.obd.is http://mewkid.net/buy-prednisone/

Erectile Dysfunction Medications Online LesInatte

(LesInatte, 2019.03.10 09:51)

Dosage For Zithromax Viagra Livraison 48h Online Pharm <a href=http://levipill.com>non prescription levitra</a> Levitra Generico On Line Prezzo Del Cialis Originale Baclofene En Suisse

Mihaifalva

(Porkolab Anna Nikolett, 2016.09.18 12:34)

Szupi

(Fruits, 2011.10.01 07:02)

Te erre hogy vagy képes, ez bazi jó!!!!!

 

 Archívum

Naptár
<< Október >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Statisztika

Online: 1
Összes: 102233
Hónap: 1514
Nap: 53